סובל ממטטרסלגיה?? מטטרסלגיה, מדוע מופיעים כאבים בכרית כף הרגל הקדמית וכיצד ניתן לטפל בכאבים אלו?
מה היא מטטרסלגיה \ כאבים בכרית כף הרגל הקדמית ?
מטטרסלגיה ( metatarsalgia) הוא מונח רפואי המתאר כאבים תחת ראשי עצמות המסרק הלו הם עצמות המטטרסל ( metatarsal bones) הממוקמות לאורך קדמת כף רגל, תחת כריות השומן הקדמיות, לרוב מתוארת כתחושת כאב או תחושת שריפה תחת ראשי עצמות המטטרסאל השניה והשלישית או ככאהים תחת כרית כף הרגל. מטטרסלגיה הנו מונח כללי המתאר כאבים בכף הרגל הקדמית אך אינו מהווה אבחנה רפואית מדוייקת, אלה מתאר קבוצה רחבה של בעיות בכף הרגל הקדמית .הכאבים האופיינים למטטרסלגיה לרוב נוצרים בעיקבות הפעלת עומסי דחיסה על כף הרגל הקדמית כפי שמתרחש בשלבי הדריכה המאוחרים- שלב הרמת העקב ושלב הדחיפה, הבעיות השכיחות האופייניות למטטרסלגיה עשויות להיות על רקע עורי כמו קלוס או יבלת עורית, שחיקה ודילול של השומן התת עורי תחת הכרית כף הרגל הקדמית, בעיה מפרקית או לחץ פריפרי עצבי.
המהלך האופייני של כאבי מטטרסלגיה הוא הופעה בתחילה ככאבים קלים תחת אחד או יותר מראשי עצמות המטטרסוס, כאב דיפוזי לרוחב כרית כף הרגל , בשלב זה מרבית המטופלים נוטים להתעלם, בחלוף הזמן הכאב מתגבר ומופיע לעיתים יותר קרובות לפרקי זמן ממושכים יותר. הכאב האופייני למטטרסלגיה דומיננטי יותר לאחר עמידה ממושכת, הליכה או ריצה ובעיקר תוך טיפוס עליות. הכאב בתחילת הדרך מופיע בסוף שלב הדריכה ( החל מהרמת העקב) אך במקרים רבים הכאב מחמיר באופן הדרגתי, והמקום הופך גרי יותר גם במהלך פעילויות קלות יותר. אחד הממצאים השכיחים ביותר הינו רגישות למגע ( הפעלת לחץ ) על גבי הפן הדיסטאלי של כריות השומן תחת ראשי המטטרסוסים 2-3-4. במקרים רבים תחת ראש המטטרסוס הכאוב מתפתח קאלוס מקומי. מטטרסלגיה מהווה את הגורם העקרי לכאבים בכף הרגל הקדמית. לקריאת חומר נוסף בנושא מטטרסלגיה \ כאבים בכף הרגל הקדמית כנסו לקישור או באתר הישן כאבים בכרית כף הרגל.
מה הם הגורמים למטטרסלגיה \ כאבים בכרית כף הרגל ?
סיבות מגוונות עשויות לגרום לכאבי מטטרסלגיה, מבין הסיבות המובילות ניתן למנות גיל ( גיל 54-65 נחשב לגיל בו קיים שיא הכאבים בכף הרגל) , התנוונות של כריות השומן בתחתית כף הרגל ( תהליך המתרחש בגילאים 45-60), פעילויות גופניות על משטחים קשיחים כמו קט רגל, כדוריד ועוד, הבדל באורכי עצמות המטטרסוס ( Metatarsal bones), גמישות ייתר של השורה הראשונה (מעבירה את העומסים לשורה השניה והשלישית), קיצור גיד אכילס או הגבלת טווח התנועה במפרק הקרסול, כף רגל בעלת קשת גבוה ( hollow foot) או קשת נמוכה (flatfoot), כף רגל יוונית\ מורטון טייפ ( morton's foot type), מטטרסוס אינדקס מינוס ( metatarsal index minus), דבר שעשוי להגביר את העומסים על גבי ראש עצם המסרק השניה. שימוש בנעלי עקב גבוהות או נעליים בעלי בית אצבעות צר, הליכה על משטחים קשיחים עם נעליים דקות, עבודה ממושכת בעמידה או הליכה, השמנת ייתר .כיצד נמנע כאבים של מטטרסלגיה \ כאבים בכף הרגל הקדמית ?
מניעת כאבי מטטרסלגיה יכללו-
1- שמירה על משקל תקין.
2- שמירה על פעילות גופנית כללית.
3- הליכה או ריצה יחפה על חול ים.
4- נעילת נעלי איכות טובות, המומלצות ביותר אלו נעלי ריצה או דומות להן יש להמנע ממנעלי עקב.
5- בחירת משטחי אימון ומשטחי עבודה נוחים ורכים, ובחירה בסולם מאמצים מתון.
6- שימוש במדרסים רכים המתאימים להורדת עומס מראשי עצמות המסרק ומניעת מטטרסלגיה
7- טיפול בכריות כף הרגל על ידי עיסוי, קומפרסים וכדומה
8- מתיחות של שרירים מקוצרים ומפרקים מוגבלים בכף הרגל ובגפה התחתונה כולה
מה הוא הטיפול במטטרסלגיה ?
הטיפול במטטרסלגיה \ כאבים בכרית כף הרגל כולל הורדת עומס מראשי עצמות המסרק תוך שימוש במדרסים למטטרסלגיה רכים. טיפול בגורמים תורמים כמו סכרת, לחץ פריפרי על מערכת העצבים, בעיות גב תחתון וכדומה. מתיחות ותנועות מפרקים ( mobilization \ manipulation ), שינוי הנעלה, עסוי של נקודות טריגר ושרירים תפוסים, שימוש בנוגדי דלקת NSAID's עשוי להביא לתועלת מוגבלת בהורדת הכאבים בכף הרגל הקדמית, אך עשוי לעזור בעיקר במצבים של דלקת אקוטית המלווה בחום ונפיחות, קרח וקומפרסים קרים היוצרים מוגבלות וכאבים בכף הרגל הקדמית.